TABĂRA FOLK 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007,
•   Prima pagină   •   Presă   •   Audio   •   Imagini   •   Contact   
 

 

Tabăra Naţională de Muzică Folk - un eveniment mult aşteptat

Gabriela DINULESCU


 

        Ieri s-a încheiat cea de-a IV-a ediţie a Taberei Naţionale de Muzică Folk, desfăşurată în perioada 1-6 august, eveniment finanţat de Ministerul Turismului şi Sportului, având ca sposor principal Astra SA.
       La această întâlnire au participat interpreţi consacraţi, precum şi tineri aspiranţi la titlul de interpret, elevi şi studenţi, veniţi din toate colţurile ţării. Astfel, timp de şase zile, în tabăra de pe malul Dunării muzica folk a fost la ea acasă.
  Folkişti români în cetatea Baba Vida (Vidin)
       De la primle ore al dimineţii, atunci când ne trezeam în acorduri de chitară şi până târziu, în noapte, "greieraşii" nu încetau să cânte. Însoţiţi de o chitară şi de vocea din dotare, ei au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoi, că muzica folk e nemuritoare şi plină de sensibilitate.
       Dacă prima zi a fost una de acomodare, cu un program de voie, în care s-a făcut plajă şi baie în Dunăre, o zi în care artiştii s-au odihnit după un drum destul de obositor, joi, 2 august, Dinu Olăraşu şi-a lansat pentru atreia oară (prima fiin la Casa Eliad, iar a doua la Sighişoara) albumul "Vizavi", la o terasă viyavi de Primăria din Calafat, şi cartea de versuri intitulată "IN". Dublul eveniment a fost urmat, în acelaşi loc, de un spectacol la care au participat, alături de Dinu, Tatiana Stepa, Narcisa Suciu, Maria Gheorghiu, Cristian Buică, Andrei Almaşi, Vasile Mardare, Emeric Imre şi bineînţeles, cel care a pus mult suflet pentru ca totul să iasă bine pe tot parcursul acestei întâlniri între folkişti, Dan Vană. Pe lângă toate aceste nume, în tabăra folk de la Calafat au fost prezenţi şi câţiva interpreţi bulgari.

       Vineri, 3 augus, tabăra s-a mutat pentru o zi dincolo de Dunăre, la Vidin (Bulgaria), în cetatea Baba Vida, un loc minunat, unde a avut loc un spectacol la care au participat interpreţi români şi bulgari. Înainte de acest spectacol, toţi cei prezenţi la Vidin au participat la o expoziţie de pictură, la Galeriile de Artă, expoziţie semnată Aurel Petrescu, un pictor român îndrăgostit de culoare, unul dintre artiştii care mânuiesc penelul într-o zonă de vis, acolo unde formele şi lumina compun o altă lume. În incinta acestei Galerii am "descoperit" pasiunea pentru statui a lui Dinu Olăraşu, care cum vedea o statuie îi sărea în braţe sau cel puţin o mângâia tandru. Revenind însă la Calafat, după o plăcută plimbare cu bacul pe Dunăre, artiştii au încins un foc de tabără, în jurul căruia cântările au continuat până în zori.
       Duminică, 4 august, pe plaja de la Başcov, locul unde era amplasată tabăra, au avut loc dezbateri pe teme folk şi un recital Andrei Almaşi, un interpret plin de sensibilitate.
       Luni s-a mai încheiat o ediţie a Taberei Naţionale de Muzică Folk de la Calafat, eveniment care a dovedit încă o dată valenţele artistice, dar şi cele de stimulare a vieţii muzicale din România.
       Pânî la ediţia din 2002, cea de-a V-a, rămânem cu imaginea unei reuşite care promite un salt spre o şi mai bună calitate a muzicii folk.
 
România Liberă - marţi, 8 august 2001
 
 
 
 
 

Copyright © 2008 BOGFIL COM SRL
All rights reserved.