TABĂRA FOLK 2002
•   Prima pagină   •   Presă   •   Audio   •   Imagini   •   Contact   

 

Ediţia a V-a

         Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, la începutul lunii august, de aceasta data în perioada 1-6, Calafatul a găzduit o nouă ediţie, cea de a V-a, a Taberei Naţionale de Muzică Folk, manifestare singulară în peisajul muzical naţional.
       În organizarea Primăriei municipiului Calafat, a Casei de Cultură, a Asociaţiei "Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni" (A.P.L.O.M.B.) şi beneficiind de cofinanţarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin Direcţia de Tineret şi Sport a Judeţului Dolj, tabăra a adunat folk-işti consacraţi sau în prag de afirmare, veniţi din
  Genericul ediţiei a V-a
    toate colţurile tarii.    
Terasa “Milady”          Deschiderea manifestărilor a avut loc la Terasa "Milady" din centrul oraşului, în prezenţa unui public select, cunoscator şi iubitor al genului, din rândul căruia au făcut parte şi oficialităţi locale.
       Evenimentul serii l-a constituit lansarea albumului "Stângul de a visa" semnat Ioan Gyuri Pascu - prezent în persoană la Calafat. Cu verva şi spontaneitatea cunoscute, cantautorul ne-a oferit momente de artă autentică, în care muzica s-a îmbinat fericit cu poezia. Mai mult, şi-a dovedit măiestria interpretativă la chitara, executând solo-uri
  Teodora Ionescu
    improvizate, în acompanierea celor care i-au urmat în recital: Dinu Olaraşu, Zory David,    
Ioan Gyuri Pascu   Emeric Imre, Adriana Todoran, George Sărluceanu, Dan Vană.
  Dinu Olaraşu
         
Emerich Imre          Seara celei de-a doua zile, a oferit publicului calafetean un spectacol în aer liber pe platforma Taberei şcolare "Danubiu" acolo unde participanţii au fost cazaţi. Celor din prima seara li s-au alăturat Cristian Buică şi Cristinel Corcioveanu. Au făcut oficiile de prezentare, cu talent, inspiraţie şi profesionalism, Teodora Ionescu - secretar general de redacţie la Radio Antena Bucureştilor şi Cristian Buică.  
         
         În ziua următoare, au apărut Vasile Mardare, Sorin Minghiat şi Tatiana Stepa, care de fapt a concentrat în jurul său atenţia spectatorilor, aflaţi de această dată pe terasa Restaurantului “O.K.”  
         
         A patra zi, a avut programat un spectacol în tabără, deosebit de interesant prin faptul că s-a desfăşurat fără sonorizare, interpreţii evoluând în faţa publicului împreună, ca şi când şi-ar fi cunoscut reciproc dintotdeauna cântecele, acompaniaţi permanent de flautul fermecat al lui Sorin Minghiat şi de susurul valurilor Dunarii...
       Spectacolul s-a mutat, mai târziu, de pe platou pe malul Dunării, în jurul unui imens foc de tabără.
 
         
         Un alt eveniment, aşteptat cu sufletul la gură de iubitorii muzicii, a fost lansarea albumului "Nemuritoarele femei", al lui Nicu Alifantis, petrecut pe terasa Restaurantului "MAX", ale cărui mese fuseseră rezervate cu mult timp înainte. Ca o noutate printre participanţi, a apărut şi cunoscuta solista Maria Gheorghiu.  
         
         Seara celei de-a şasea zile, şi ultima, care a prilejuit participanţilor posibilitatea de a face o primă evaluare a activităţilor desfăţurate în tabără, s-a încheiat cu înmânarea unor Diplome de participare, completate cu multă inspiraţie într-un spirit umoristic, prezent de fapt pe tot parcursul taberei. Astfel, spre exemplu, Sorin Minghiat a primit titlul de "activist folk" pentru că "nu tot ce şuieră, cântă". Ioan Gyuri Pascu pentru "divertise vise de a da cu stângu-n dreptu'", Vasile Mardare - Diploma "Fardare se întoarce", Dinu Olaraşu pentru că e "naşpa, naşpa, de tot", etc.  
         
         Ca şi în anii trecuti, tabara a avut un generic, la actuala ediţie el fiind "Ca La Pod", un calapod potrivit întregului repertoriu de muzică, poezie şi voie bună, pe care să se ajusteze şi viitoarele manifestări, dar şi o aluzie la mult aşteptatul pod peste Dunăre Calafat - Vidin, care să lege efectiv Calafatul de o lume de care este deja legat spiritual prin tot ceea ce se întâmpla aici an de an.
Au fost alături de organizatori, în măsura în care posibilităţile le-au permis: SC Amidon-Glucoză SA, SC Mixta Calafat SA, SC Moara Calafatului SA, restaurantele
 
    Valahia şi "O.K", societăţile comerciale Moara Vis, Maglierie, GIFFEM şi P.F.I. Pelhald Georgeta.    
          Mai trebuie remarcat faptul că şi actuala ediţie a Taberei Naţionale Folk de la Calafat, s-a bucurat de atenţie deosebită din partea presei scrise, a posturilor de radio şi televiziune. TVR Craiova a deplasat zilnic echipaje care au prezentat publicului telespectator ştiri şi reportaje din tabără, însumând peste trei ore de transmisie.  
         
         Se cuvine să adresăm cuvinte de apreciere colaboratorului nostru şi coleg de redacţie, Dan Vană şi de această dată principalul "sufletist" al "Taberei" şi să aşteptăm cu interes şi nerăbdare, următorul "generic".
Alexandru PÂRVAN
 
       
 

sus

 
 

Copyright © 2008 BOGFIL COM SRL
All rights reserved.